Tüm türler arasında, böcek türleri yüzde seksenden daha fazlasını temsil eder. Şu anda, bilim, bilinen böceklerin 900 bin civarında farklı türde olduğunu, en az bir milyon türünde hala keşfedilmeyi beklediğini tahmin etmektedir. Çok şaşırtıcı olarak yaşayabilirler. Karasal ortamlarda kolonize olabilirler. Hayranlık duyabileceğiniz gibi çokta korkutucu olabilirler.
Kendilerini korumak amacı ile bazı türleri insan ve hayvanları sokarak zehirlenme ve ölümlere neden olabilirler.
Başı olmadan 1 hafta yaşıyabilirler. Açık dolaşım sistemleri olduğu için her bir vücüt parçasındaki deliklerden nefes alabilirler.
Su böceği veya kara böcek olarak da bilinen oryantal ( oriental ) veya doğu hamam böceği olarak adlandırılan hamam böceği (Blatta orientalis), büyük bir hamam böceği türüdür.
Genellikle amerikan hamam böceği ile karıştırılır, ikisinin arasındaki temel farklar davranışlarında belirgindir. Küçük boyları sayesin de iyi gizlenirler. Mutfağınızın fırın, buzdolabı arkası ve dolap menteşeleri arasında hızlıca çoğalabilirler.
Albert Einstein: Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa, İnsanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Doğal dengenin en kilit canlılarının başında gelen arılar 130 bin farklı bitki türünün çoğalmasını sağlarlar.
Çoğunluğu 1 mm'den daha kısa olan binlerce akar türü vardır. Basık vücutları prosoma ve karından oluşur. Akarlar dört çift bacak taşımaktadır.
Sizi gördüklerinde kıvrılıp ölü taklidi yapmalarına bakmayın, Dokunulduğunda sonu iltihaplanmaya giden oldukça acı verebilecek bir ısırık alabilirsiniz. Buzullar hariç her yerde rastlayabileceğimiz çıyanların ısırdığı yere mutlaka buz koymayı unutmayınız.
Evinizdeki kağıt, kumaş, pamuk, un, nişasta, naylon gibi günlük hayatta kullandığımız her şeyle beslenebilen gümüş böceği halk arasındaki adıyla gümüşçük, onları banyo gibi nemli ortamlarda görme ihtimaliniz daha yüksek, Gümüş böceği (gümüşçük, gümüşçün, gümüşcül) her mevsimde yaşayabilen bir böcek olsada ilk baharda sayılarında artış olur
Pulkanatlılar takımına bağlı küçük kelebek ve kurtçuklara verilen genel addır. Güveler insanlara hastalık bulaştırmaz ancak yünden yapılan kıyafetleri ve her türlü eşyaları kemirip yediği için maddi zarar verdiği söylenebilinir. Gündüzleri giysi dolaplarında, kiler ve depolarda saklanır. Geceleri ise aktif olur. Güvenin çok çeşitli türleri bulunmaktadır.
Kırdan kente, Ilıman tropikal tüm iklimlerde görülür. genelde hayvan dışkısı ve çöp ile beslenmeye iyi adapte olmuştur. Bu nedenle karasinekler insanların yaşadığı hemen hemen her yerde bol miktarda bulunmaktadır. Her dişi sinek üç-dört günlük süre içinde 75 ila 150 yumurta bırakabilir. Karasinekler ömürleri boyunca 500 kadar yumurta bırakmaktadır.
Etrafınızda dolanırken sesini duyuyorsanız dişi sivrisinekle karşı karşıyasınız. Asıl düşmanınız da onlardır; çünkü ısırma işleri onlara aittir. Erkek sivrisinekler dişileri kanat seslerinden, İnsanları nefesimizde ki karbondioksitten bulurlar. Sivrisinekler dört evreden geçerler. Suda geçen yumurta, larva, pupa evresi, karada geçen ergin evresi, Sivrisinek yumurtaları su birikintisi olan her ortamda gelişebilirler.
Kene, sadece ken emen, rahatsız eden bir haşere veya zararlı değildir. İnsanlar için ölümcül olabilen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi ve Lyme hastalıklarının taşıyıcısı ve hastalığa sebep olan çok tehlikeli bir zararlıdır.
Zararlı olarak kabul edilen bu tip kenelerin 29 türü vardır. Yeni doğan türüne larva, gelişmekte olan türüne nimf denilmektedir
Çoğu zaman verdikleri zararı geç fark edilen, varlığını kolay kolay hissedilmeyen bu zararlılar ile mücadele gerçekten zor ve kapsamlı uygulamalar ile gerçekleşmektedir. Her türlü ağaç malzemeye yerleşip zarar vermeye başlarlar. Ergin dişiler tarafından yumurtanın üzerine konulan bir madde sayesinde odun dokusunda ayrışmalar meydana gelir.Odunun hücre duvarları bozulup odunda ayrışmalar gözükür. Rutubetli ve kısmen çürümüş odunlar daha çok saldırıya uğramaktadır.
Hayvan ve insanların olduğu her yerde yaşayabilen bir haşere olan tahtakurusu, evlerimize geldiklerinde saklandıkları yerler yorgan, yatak, kanepe aralarıdır. Tahtakuruları geceleri uykuda olan insanların kanını emerler. Sürekli kan emdikleri için ezildiklerinde pis bir koku salgılarlar. Bir seferde 150-200 yumurta bırakabildikleri için çabucak çoğalan canlılardır.
Beyaz karınca diye anılmasına rağmen hamam böcekleri ile akrabadırlar, hatta karıncalar ile anlaşamazlar. Dünyada üç bin termit türü bulunsa da ülkemizde sadece üç türü vardır. Yaşamaları için ortamın tropikal bölge yada çöl olması hiç önemli olmayan dünyanın her bölgesinde rastlanan bu böcek yaklaşık 250 milyon yıldır yaşamlarını sürdürmekte. Yaşam alanı olarak seçtikleri yerden kolay kolay ayrılmayan termit böcekleri ile mücadele uzun sürelidir.
Çıyanlarla çok benzeseler de kırkayakların bacak sayısı çıyanlardan daha fazladır. Çıyanlar etçil ve zehirli iken, kırkayaklar otçul/çürükçül ve zehirsizdir. Vücutları da çıyanlara göre daha sert ve silindirdir. Sayıları 36 dan 400 e kadar olan bacaklara sahiptir. En fazla ayağı olan kırkayak türü 750 ayaklı Illacme plenipes türüdür. Erkeklerinde yaklaşık 660, dişilerinde ise 750 ayak bulunur.
Çekirge, kendi vücudunun 20 katına sıçrayabilen inanılmaz bir böcektir. Bir Çekirge aslında 'sıçrama' yapmaz. Yaptıkları bacaklarını mancınık olarak kullanmaktır ve uçarken saatte 8 mil hıza ulaşabilirler. Yaklaşık 18.000 farklı çekirge türü vardır.
Çekirge İstilası durumunda Çekirge ilaçlaması sıvı olarak buharlama yöntemi ile yapılır. Çekirge ilaçlaması ve mücadelesi konusunda CNK pest control olarak sorun ve sorumluluklarınızı üstlenmekteyiz.
Bahçe yada peyzaj alanlarınızda ki çimlerde bu görüntüyü görmeye başladıysanız. Çim kurdu zararlılarıyla mücadele zamanınız gelmiş olabilir. En kısa zamanda profesyonel destek için uzmanlara başvurunuz. Çim kurdu mücadelesi zor bitki zararlılarındandır. Bahar ortası Yaz başı arası dönemde larvalar toprak altında başkalaşım geçirip kanatlanır.
Genel olarak bakıldığında bahçede yaşamayı tercih eden tür, nemli ve rutubetli olan her bölgede hayatta kalabilir. Vücutlarında su tutma özelliği bulunmayan böcekler özellikle bahçelerin sulandığı anda ortaya çıkar. Mevcut hava şartları altında dış ortamda yaşamını devam ettiremeyeceğini anlayan tesbih böcekleri, bodrum katlar ve tavan aralarında da yaşamlarını sürdürebilir. Kapalı alanlarda kaldıkları zamanlarda yiyecek bulabilmek için mutfakları tercih eden böcek istilasından korunmak için etkili yöntemler bulmak ve profesyonel anlamda yardım almak gerekir.
Uyuz böceği(Sarcoptes scabiei); 0.3-0.5 mm. büyüklüğündedir. Bir çeşit parazit olarak isimlendirilir. Akar, mayt ve mite organizmalarının familya üyesi sayılabilir. Boyutundan dolayı çıplak gözle görülmesi pek mümkün olmayan bu zararlı tür, ortalama olarak 4-8 hafta aralığında yaşar. Yassı ve oval bir fiziki yapıya sahip olan bu böceğin derisi kitin olarak adlandırılan bir madde ile örtülüdür.
Dünyanın her bölgesinde yaşamını sürdürebilen bir canlıdır. Örümcekler kendinden küçük yada büyük diğer böcekleri yiyerek beslenirler. İnsanların ölümüne sebep olan türleri de vardır. Örümcekler karıncalar gibi koloni halinde yaşamazlar. Bazı küçük örümceklerin büyüklerden daha zehirli olduğu biliniyor. Sadece Türkiye de 500 e yakın örümcek çeşidi vardır.
Karıncalar dışarıda yuva yapıp yiyecek aramak için evinize gelirler. İyi bir beslenme kaynağı bulduklarında yiyeceklerini dışarıdaki koloniye taşırlar. Bu yüzden karınca ile mücadele de ilk olarak yiyecek kaynaklarını keserek kırıntı ve çöplere dikkat ederek başlayabilirsiniz. Her haşere ilaçlamada olduğu gibi karıncalar ile mücadelede de öncelikle hangi tip karınca ile uğraştığınızı ve özelliklerini bilmelisiniz.
Kulağakaçan çok hızlı hareket eden mücadelesi zor bir böcek türüdür. Onları kuyruk kısmındaki çatal kıskaçlardan tanıyabilirsiniz. Kendinden küçük böceklerle ve ot ile beslenirler. Kışı kapalı yerlerde geçirmek istediği için onları evlerde de görebilirsiniz. Kulağakaçan böceğinin de her böcekte olduğu gibi uyurken kulak ve burun deliklerine girme ihtimali vardır. Kulağakaçan böceği ile mücadelede doğru ilaçları kullanmak bu böceğin direncini arttırmamak adına önemlidir.
Genellikle kitap bitleri veya kitaplık böcekleri olarak adlandırılan Psocoptera, bilimsel isimlerini, ağız yapılarının algleri, likenleri, küfleri ve organik döküntülerden oluşan gıdaları parçalama eğiliminde olduğu gerçeğinden alır.
Aslında bit değillerdir. Odun biti olarak bilinen bir türün en tanınmış üyesi olması sebebi ile bu şekilde anılmaktadırlar.
İnsanların, hayvanların kanını emerek yaşayan, küçük, asalak bir böcektir. İyi sıçradığı için kolay yakalanmaz, bir yerde uzun kalmaz, bazen insanlardan hayvanlara, hayvanlardan insanlara geçer. Pirenin kanatları yoktur. Buna karşılık, ayakları kuvvetli olduğu için çok iyi sıçrar. Yalnız kan emerek yaşar. Kan emerken aynı zamanda pisler. Bulunca boyuna kan emdiği gibi, günde ancak 2-3 defa kan emerek de yaşayabilir, hatta 18 ay kadar açlığa dayanabilir.
Phthiraptera türüne ait yaklaşık 5 bin farklı kanatsız böcekten biri olan bit, sıcakkanlı parazitler arasında gösterilir. Tifüs gibi son derece ciddi hastalıkların taşıyıcısı olan bu tür, memeli deniz hayvanları ve yarasalar dışındaki her canlıda yaşayabilir. Latince ismi Pediculidae olan böcek, kanatsız ve yassı bir görünüme sahiptir. Yetişkin olanları en fazla 4 mm kadar büyüyebilen böcek, bacaklarının ucundaki kanca ve griye çalan beyaz rengiyle hemen ayırt edilebilir.
Salyangozlar yumuşak gövdeli hayvanlardır. Türlere bağlı olarak, yetişkinler 25 ila 100 mm uzunluğunda olabilir. Salyangozların üstlerinde taşıdıkları kabukları bulunur ve içerilerine gizlenebilirler. Sert şartlarda, kabuğu kapatabilir ve birkaç yıl boyunca canlı kalabilirler. Salyangozlar, gün boyunca nemli yerlerde saklanır. Kütük ve taşların altında veya zemin kaplaması altında kalırlar. Ayrıca, ekiciler ve alçak güverte altında saklanırlar. Gece yemek yemeyi tercih eden salyangozlar hareket ettikçe sümüksü bir iz bırakırlar. Salyangozlar bitki yapraklarını yerler. Salyangozların kabukları olduğundan, diyetlerinde kalsiyuma ihtiyaç duyarlar.
Yetişkinler halinde büyümek için 4 aşamadan geçerler: yumurta, larva, pupa ve yetişkin. Her aşamada farklı bir hedef vardır, örneğin tırtıllar çok yemek yemeli ve yetişkinlerin çoğalması gerekiyor. Bir kelebeğin yaşam döngüsü kelebek türüne bağlı olarak, bir aydan bir yıla kadar bir süre alabilir.
Bir cırcır böceğinin sesini duyuyorsanız, ön kanatlarını birbirine sürterek Dişileri etkilemeye çalışan erkek cırcır böceğiyle karşı karşıyasınız. Çekirgeler kadar iyi sıçrayamasalarda arka bacakları bu iş için vardır. Cırcır böcekleri hayvansal ve bitkisel besinler ile beslenirler. Toprağın altında yıllarca yaşayabilme özelliği olan bazı türlerinın kanatlanmaları çok ani olur. Binlercesi bir anda yeryüzüne çıksada dışarıda sadece bir kaç hafta yaşayabilirler.
Gübre böcekleri adından da anlaşılacağı diğer hayvanların gübresini eşsiz şekillerde kullanırlar. Bu ilginç böcekler, otoburlardan (örneğin, inek ve filler gibi) gübre yatakları veya kefaletler aramak için uçarlar. Gübre böcekleri donuk ve parlak siyahtan metalik yeşil ve kırmızıya kadar çeşitli renklerde olabilirler.
Çoğu zaman onlarca emek verip üstüne titrediğimiz peyzaj, bahçe hatta saksıdaki bitkilerimizi bir anda saran ve yavaş yavaş bitkinin kuruyup ölmesine sebep olan yaprak bitleri genellikle bitkilerin yapraklarının alt yüzeylerine yerleşerek yaprakların öz suyunu emer ve yaprakların susuz kalmasına sebep olurlar. Susuz kalan yapraklar kıvrılır, büzülür, sararır ve fotosentez yapamayacak hale gelir. Fotosentez yapamayan bitkilerde gelişip büyüyememektedir.
Yaklaşık 2 bin 700 türü vardır ve 375 türü zehirlidir. 10 türü nesli tükenmekte, 7 türü ise nesli tükenen türler yasası ile tehlike altında olarak listelenmiştir.
Yılanlar uzun, engelli, esnek sürüngenler vardır. Vücut yapıları yaşadıkları habitata bağlıdır. Yer altında yaşayan yılanlar kompakt olma eğiliminde iken su yılanları genellikle basık bir vücuda sahip; ağaçlarda yaşayanların ise uzun, ince kavrayıcı kuyruğu vardır.
Farelerin son derece güçlü duyuları vardır. Dokunma ve koklama duyularının gelişmiş olmasının yanı sıra Fareler iyi koşucu, iyi tırmanıcı ve iyi yüzücüdürler. Farelerin doğal düşmanları kediler, baykuşlar, sansarlar ve yırtıcı kuşlardır. Çeşitli markalarda ki fare zehirleri ile kolayca etkisiz hale gelebilir Farelerde kusma refleksi olmadığından ilaç ve zehirler, yeme miktarlarına göre kesin etkilidir.
Kertenkeleler Antartika dışındaki her kıtada bulunur ve son derece soğuk bölgeler ve derin okyanuslar hariç tüm yaşam alanlarında yaşarlar. Kertenkelelerin çoğu, böcek yiyen, cırcır böcekleri, sinekler, çekirgeler ve daha çeşitli türdeki böcekleri yapışkan dilleri veya çabuk ısırıkları sayesinde kapmaktadır. Erkek kertenkele, bir dişinin dikkatini çekmek için çeşitli yöntemler kullanır. En parlak renklerini veya en iyi özelliklerini gösterirler.
Bir çok sürüngenin aksine pestisitlere karşı çok dirençlidirler. Yırtıcı hayvanların bulunduğu yerlerde az avcılığa maruz kalmasının bir sonucu olarak ve ayrıca insan evlerinin çatlaklara ve görünmeyen alanlarına, örneğin duvarların içine sığınma eğilimine bağlı olarak insan yerleşimine olan güven, kemirgenlere benzer biçimde çoğalmalarına katkıda bulunmuştur.
sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.